Rallye Paris-Persepolis 2014, via București

Rallye Paris-Persepolis
Era o vreme când sportul auto însemna doar curse nebune din oraș în oraș. La sfârșitul secolului XIX și primul deceniu al secolului XX, pe când nu existau limite de viteză pe drumurile pietruite dintre capitalele Europei Occidentale, primii temerari ai curselor automobilistice se întreceau în competiții ca Paris-Madrid sau Paris-Berlin. Mai târziu, când drumurile europene s-au aglomerat cu mașini personale, competițiile rutiere s-au îndreptat către continentele încă necucerite de automobile și astfel au apărut cursele de anduranță Peking-Paris sau New York-Paris care au rezistat până în preajma Primului Război Mondial.

„Perioada romantică” a sportului auto s-a încheiat după traumele celor două războaie mondiale și ale schimbărilor de pe harta politică a lumii, însă spiritul marilor aventuri automobilistice a renăscut în deceniile de prosperitate ale Europei de Vest. Fascinația pentru Orient a francezilor s-a materializat prin maratoane auto ca Paris-Kabul-Paris (1970) și Paris-Persepolis-Paris (1971).

RALLYE-PARIS-PERSEPOLIS-PARISÎnsă nu toate întrecerile transcontinentale au avut ca numitor comun Parisul, de exemplu Maratonul Londra-Sydney (1968), competiția care a definit conceptul de rally-raid. Pe același tipar, la finele anilor ’70 a apărut Raliul Paris-Dakar, a cărui istorie continuă și astăzi, chiar dacă pe un alt continent și dedicată unor vehicule 4×4 care nu mai au multe în comun cu automobilul de serie. În condițiile în care Raliul Dakar s-a profesionalizat și este în esență o cursă de sprint între marii constructori auto, un francez are acum inițiativa de a resuscita tradiția marilor aventuri auto în care amatorii sunt în prim-plan.

Este vorba de Pascal Rostagny, un prieten apropiat al Federației Române de Automobilism Sportiv. Compania sa, Gran Tourism Organisation, a pus la cale Raliul Paris-Persepolis, programat pentru luna octombrie 2014. Dar cel mai interesant pentru noi este faptul că, aproximativ la jumătatea drumului dintre Franța și Iran, caravana raliului va intra pentru o zi în România. În dimineața zilei de 10 octombrie, concurenții vor lua startul din Belgrad (Serbia) și vor parcurge o etapă de 1100 km pentru ca noaptea să și-o petreacă la București.

Eco Rally - un concurs în care primează eficiența

Eco Rally – un concurs în care primează eficiența

A doua zi, din capitala României se vor îndrepta către Istanbul (Turcia) pentru periplul asiatic al competiției. La capătul a circa 6.000 km, competiția ar urma să se încheie la Persepolis, vechea capitală a Imperiului Persan, astăzi un complex arheologic din patrimoniul UNESCO.

Ca și gen de concurs, Raliul Paris-Persepolis se vrea a fi un „eco rally” – un concept de întrecere auto destinată vehiculelor eficiente din punct de vedere energetic. Cu alte cuvinte, campioana este acea mașină care acoperă traseul de regularitate cu minimum de consum de carburant, fără probleme tehnice și în limitele de timp stabilite de organizatori.

Cel mai scăzut consum de carburant

Clasament pe baza consumului de carburant

Potrivit Autonewsinfo, mașinile participante la Raliul Paris-Persepolis 2014 vor fi încadrate în patru categorii în funcție de tipul de carburant utilizat – benzină, motorină, hibrid pe benzină și hibrid diesel – iar clasamentul competiției va fi alcătuit pe baza consumului realizat pentru acoperirea traseului.

Sistemul de calcul va permite stabilirea unui clasament unic pentru fiecare categorie, indiferent de clasa mașinii (citadină, berlină, crossover, GT) sau de capacitatea cilindrică a motorului. Inovator ca și concept, EcoRaliul Paris-Persepolis 2014 îmbină legenda marilor competiții rutiere cu preocuparea cea mai stringentă a industriei auto din prezent și din viitor: economia de energie.

Text: Mihai Dumitru

Reclame

One response to “Rallye Paris-Persepolis 2014, via București

  1. foarte bun articolul… interesant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s