17 ani de la proiectul ROMAN Dakar

ROMAN Dakar Rallye 1997

Fiecare nouă ediție a Raliului Dakar îmi aduce aminte de tentativa eșuată a uzinei ROMAN din Brașov de a participa cu un camion de construcție proprie la celebrul rally-raid. Au trecut 17 ani de la acel proiect… avortat al României de a scrie o pagină – hai fie și un mic paragraf! – din istoria Raliului Dakar.

Camionul ROMAN era un prototip de clasă T4, având motor Caterpillar precum și o mulțime de alte componente care nu văzuseră lumina zilei în România (exceptând panourile de caroserie, produse la fabrica INTENS-PLAST Pitești). Era totuși proiectat și asamblat pe platforma industrială ROMAN din Brașov. Plus că arăta într-un mare fel în anii ’90 cu acel eleron-spate proeminent.

Planul era ca prototipul ROMAN să participe la ediția 1997 a Raliului Dakar, după o serie de rezultate promițătoare în diverse competiții de pregătire. Însă echipa ROMAN n-a ajuns nici măcar să-și murdărească roțile pe nisipul Africii din cauză că omologarea n-a fost făcută la timp pentru sezonul 1997. Deja în anul următor, fabrica din Brașov înainta rapid către faliment, astfel că proiectul T4 Dakar a fost pus în „stand-by” pe termen nedeterminat. Restul e can-can…

Pagină din revista AutoTest

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s