Diamantele în F1 nu sunt veșnice!


“Diamonds are forever”, sună titlul unui film celebru de acum trei decenii, din seria James Bond, cu Sean Connery în rolul principal. Însă echipa de Formula 1 Jaguar a învățat în 2004 o lecție… prețioasă: nestematele nu au viață lungă dacă le montezi pe mașina pilotului austriac Christian Klien!

Modelul Bridget Hall pozează cu un colier cu diamante Steinmetz la lansarea monopostului Jaguar R5 în noua sa prezentare.

Aglomerația de VIP-uri și frenezia pe care o stârnește an de an Grand Prix-ul de la Monte Carlo oferă cel mai bun prilej celor care vor să facă ori să-și facă reclamă. Astfel, producătorii filmului “Ocean’s Twelve” nu au pierdut nici un moment pentru a promova lansarea sa în lunile următoare, printr-un parteneriat cu echipa Jaguar Racing, chiar în ajunul cursei de pe Coasta de Azur.

“Ocean’s Twelve” (continuarea lui “Ocean’s Eleven”, la rândul său un remake după un film din 1960, cu Frank Sinatra și Sammy Davis Jr.) are o distribuție de zile mari: George Clooney, Julia Roberts, Matt Damon, Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones sau Andy Garcia. La fel ca la filmul precedent, bugetul este cifrat în jurul a 85 milioane $, iar regizorul Steven Soderbergh vrea să contrazică ideea că o continuare a unei producții de succes este întotdeauna mai scumpă decât filmul inițial.

De mărimea unui nasture de costum, diamantele montate în vârful botului fiecărui bolid Jaguar au fost furnizate de firma israeliană Steinmetz.

Premisele unui nou hit de box-office se bazează pe faptul că “Ocean’s Eleven” a strâns 183 milioane $ numai în SUA. De data aceasta, acțiunea se petrece în câteva mari orașe europene, ca Roma, Paris și Amsterdam, unde banda lui Danny Ocean (alias George Clooney) este hăituită de proprietarul de cazinou Terry Benedict (Andy Garcia), păgubit în Las Vegas și care caută acum să se răzbune. În Amsterdam, hoții au pus ochii pe celebra pictură “Rondul de noapte” (De Nachtwacht) a lui Rembrandt, găzduită de Rijksmuseum. O altă țintă a noii serii de jafuri este un diamant extrem de valoros.

Bolizii Jaguar au abordat Grand Prix-ul de F1 de la Monte Carlo din 2004 cu o cromatică vizibil schimbată.

George Clooney, Brad Pitt și Matt Damon au fost oaspeții VIP de la standul Jaguar, însă acțiunea de promovare a filmului nu s-a limitat aici. Partea cea mai interesantă a contractului de sponsorizare valabil numai pentru etapa monegască, a fost montarea câte unui diamant, fiecare valorând circa 200.000 euro, pe cele trei mașini Jaguar-Cosworth care urmau să fie pilotate pe parcursul acelui weekend de titularii Mark Webber și Christian Klien, precum și de test-driver-ul Bjorn Wirdheim în ziua de antrenamente.

Debutantul austriac Christian Klien a izbit frontal parapetul în virajul Loews, după un contact inițial cu Heidfeld în zona Mirabeau, pierzând diamantul.

Fără să facă o singură greșeală în zilele de antrenamente și calificări, tânărul Christian Klien se “revanșează” în cursă, când îl lovește din spate, încă din primul tur, pe neamțul Nick Heidfeld (Jordan-Cosworth), iar în următorul viraj percutează glisiera exact cu botul conic al monopostului Jaguar.

Corespondentul ziarului englez The Guardian a remarcat că bolidul a stat două ore pe marginea circuitului, înainte să ajungă din nou în garaj, când un mecanic a descoperit că diamantul încrustat pe botul mașinii a dispărut. Echipa a demarat o acțiune de căutare a pietrei, însă nu a mai fost de găsit. “A fost cea mai scumpă plimbare pe care puteam să o fac prin Monte Carlo”, glumea Klien.

Toată lumea a răsuflat ușurată aflând că diamantul Steinmetz pierdut pe circuit era asigurat…

Ipoteza că piatra s-ar fi pulverizat la impact este exclusă, având învedere că diamantul este cel mai tare mineral cunoscut, ocupând locul 10 pe scara Mohs (de la 1 la 10) a durității materialelor. Însuși numele diamantului înseamnă în grecește “indestructibil” (chimic se explică prin așezarea atomilor de carbon la distanțe egale). “Cineva a plecat de pe circuit cu mai mult decât un suvenir de F1”, a declarat liniștit Nav Sidhu, purtătorul de cuvânt al echipei Jaguar Racing. Din fericire, pietrele montate pe bolizi aveau o asiguare în valoare de 1 milion de lire sterline…

Text: Mihai Dumitru / Foto: Media Wieck

Alte articole pe aceeași temă :
Om la apă în Monte Carlo! (01.12.2010)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s