Michael Herck s-a retras din motorsport


Michael Herck, pilotul belgian de origine română care concura de 4 ani în campionatele GP2 și GP2 Asia sub drapelul României, a pus capăt activității sale competiționale, pentru a se concentra asupra studiilor universitare. Remarcând că în 2012 tânărul Herck (23 ani) absentează de la startul noului sezon, l-am contactat via e-mail pe André Herck, părintele său adoptiv, care mi-a confirmat: „Michael a terminé avec le sport automobile et a repris les études”.

La începutul anului 2009, viața și cariera lui Michael Herck au făcut obiectul unui interviu publicat în paginile primului număr al revistei “Rally Racing”. Descărcați articolul în format PDF (“Rally Racing” nr. 1 / martie 2009)

Deși surprinzătoare dacă ne gândim la investiția familiei în cariera sa, decizia lui Herck de a pune în cui mănușile și casca de pilot este într-un fel de înțeles prin prisma faptului că pe plan sportiv ajunsese în impas la capătul anului 2011. Un sezon în care a făcut un mare pas înapoi când multă lume îl aștepta să se numere printre protagoniștii luptei pentru victorii de etapă în GP2, dacă nu chiar pentru titlul de campion – cel care i-ar fi putut deschide calea către Formula 1.

După două sezoane (2008 și 2009) alături de echipa David Price Racing fără puncte marcate în campionatul GP2 sau în GP2 Asia, Michael Herck a dovedit semne clare de progres în iarna lui 2010. La etapa din Abu Dhabi a încheiat cursa principală de sâmbătă pe locul al 7-lea, obținând două puncte, și a beneficiat de start din prima linie a grilei la cursa de sprint de duminică. Depășindu-l la start pe Max Chilton, tânărul român a dominat cursa și puțin a lipsit să o câștige, însă a pierdut prima poziție chiar pe finalul ultimului tur de pistă, în fața italianului Davide Valsecchi, cel care avea să se încoroneze campion al sezonului 2009–10 în GP2 Asia. Doar câteva sute de metri au lipsit ca imnul „Deșteaptă-te Române” să fie intonat pe podiumul de premiere al cursei din Emiratele Arabe Unite.

Timp de pole-position în Belgia, la Spa-Francorchamps

Pornind cu acest tonus ridicat, Michael Herck a atacat în 2010 o nouă campanie în campionatul principal GP2, punctând în cinci dintre cele 20 de manșe ale acelei ediții de campionat. Cu 12 puncte la activ, reprentantul României a încheiat stagiunea pe locul al 16-lea. Cel mai bun rezultat a fost locul III obținut la manșa de sprint de la Valencia. Un moment dulce-amar a fost încheierea calificărilor din Belgia cu timpul de pole-position pentru cursa principală de pe circuitul Spa-Francorchamps, performanță de care a fost deposedat după ce comisarii au apreciat că nu a încetinit suficient în zona de acțiune a steagului galben.

În 2011, Michael a trecut la Coloni, echipă italiană cu o reputație mai degrabă discutabilă, cu care alți doi piloți români avuseseră mari probleme în trecutul apropiat (Sechelariu și Marinescu). Chiar și așa, în iarnă a fost cel mai rapid în testele GP2 Asia (vezi știre Eurosport). Trendul ascendent a continuat cu participarea sezonul propriu-zis al campionatului GP2 Asia, în care a dovedit și că poate încheia constant în zona punctelor, mai exact în trei dintre cele patru curse ale calendarului scurtat. Locul 8 pentru Herck la finele stagiunii (9 pct).

Pe aripa deportantă a monopostului scrie “ROMANIA”

Însă dezamăgirea a venit în campionatul principal GP2 de anul trecut, când a marcat un singur punct, în cursa de sprint de la Valencia, în condițiile în care coechipierul său, Luca Filippi, a bifat trei victorii în drum spre locul secund în ierarhia finală. De bună seamă, acest pas înapoi l-a descurajat pe tânărul pilot de origine română și pe susținătorul său, André Herck, care în fiecare sezon petrecut în „anticamera” Formulei 1 a pompat milioane de euro în cariera sa.

Michael Herck va împlini 24 de ani peste numai câteva zile, pe 4 august.

Text: Mihai Dumitru / Foto: GP2 Series Media Services

Alte articole pe aceeași temă :
Crash Story: Beu Marinescu (20.04.2012)

Doru Sechelariu bate la ușa Formulei 1 (02.04.2009)

Michael Herck – Fiul rătăcitor (01.03.2009)

Mihael Herck – Omul nostru din GP2 (27.08.2010)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s