Pelé îl scoate învingător pe Takuma Sato!

Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, brazilianul Pelé, a fost desemnat în 2002 să dea semnalul de sfârşit al cursei de Grand Prix găzduită de ţara sa, prin steagul cu pătrăţele. Genialul Pelé, omul care a revoluţionat jocul de fotbal, a bulversat atunci Formula 1 într-un mod cât se poate de stupid: a uitat să fluture drapelul alb-negru în faţa învingătorului cursei!

Pe numele său adevărat Edson Arantes do Nascimento, el a debutat în fotbalul internaţional la doar 17 ani, cu prilejul Campionatului Mondial de Fotbal, ediţia Suedia 1958, în meciul în care Brazilia spulbera cu 2-0 marea echipă a Uniunii Sovietice. “Numai Pelé nu l-a vãzut” (n.r. – pe Michael Schumacher), nota prestigiosul jurnal brazilian “O Globo”, afirmând că primul pilot căruia fostul fotbalist i-a fluturat steagul cu pătrăţele a fost japonezul Takuma Sato, clasat abia pe locul 9. Pelé a motivat că se uita pe un monitor în momentul trecerii lui Michael Schumacher.

Steagul cu pătrăţele este un simbol şi un ritual cu originea în cursele cicliste de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Sporturile cu motor l-au preluat fără rezerve, astfel că s-a împământenit, devenind chiar emblematic pentru această disciplină. În Formula 1 s-a respectat până acum tradiţia ca învingătorul Marelui Premiu să fie primul căruia i se arată acest fanion râvnit de toţi concurenţii.

Cursa moto Catalunya 24h

De obicei, directorul cursei semnalizează încheierea “ostilităţilor” prin fluturarea steagului în culorile tablei de şah, însă în mod excepţional, onoarea de fi primul care îl salută pe învingătorul întrecerii îi este acordată unei mari personalităţi sportive, culturale sau politice. Actorii Paul Newman (la Indianapolis) şi Alain Delon (Le Mans), ex-preşedintele François Mitterand (cursa de F1 de la Magny Cours) sau Prinţul Albert de Monaco (la Monte Carlo) sunt numai câteva din numele care, de-a lungul timpului, au perpetuat acest obicei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s