Omagiul lui Ayrton Senna

Fotbalul și Formula 1 sunt sporturile cele mai mediatizate pe Planetă, cumulând audiențe de miliarde de telespectatori. În momentul Cupei Mondiale de Fotbal, parcă întreaga Planetă se oprește din rotația pentru a urmări meciurile – însă evenimentul se organizează doar o dată la patru ani, pe când Formula 1 este un show anual, un maraton sportiv pe parcursul a 9 luni.

Am putea spune că între fotbal și F1 este o rivalitate acerbă pentru titlul simbolic de sport preferat al Lumii. Dar cea mai mare ofrandă adusă Formulei 1 de către fotbal a venit din țara unde sportul cu minge este veritabilă religie națională: Brazilia. La Campionatul Mondial de Fotbal din SUA 1994, fotbaliștii brazilieni în frunte cu celebrii Romario, Dunga, Bebeto și foarte tânarul Ronaldo îi închinau titlul câștigat atunci la penalty-uri marelui Ayrton Senna, decedat în cursa de la Imola cu numai două luni și jumătate înainte. Țara în care își pierduse viața campionul brazilian (Italia) era tocmai cea pe care fotbaliștii antrenați de Carlos Alberto Parreira au învins-o pe 17 iulie 1994, la Pasadena.

Numele ilustrului pilot de Formula 1 putea fi văzut de întreg mapamondul, prin intermediul camerelor TV, pe uriașul steag desfășurat pe gazon de jucătorii “cariocas”, alături de cuvintele inspirat alese “Aceleramos juntos. O tetra é nosso!” (în limba portugheză nativă a brazilienilor: “Accelerăm împreună. Al patrulea e al nostru!”). Bannerul făcea trimitere la al patrulea titlu de campion al Formulei 1 – visul declarat al lui Ayrton Senna, topit în neant în acea fatidică după-amiază de 1 mai 1994, în virajul Tamburello. În schimb, echipa de fotbal a Braziliei câștiga al patrulea trofeu Jules Rimet din palmares.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s