Citroën C4 WRC HYmotion4 este „Bolidul Ecologic”


Citroën ne arată prin gaura cheii mașina de curse a viitorului: HYmotion4.

Tiribombă publicitară? Exhibiție de imagine pentru presă? Mi-au trecut prin cap o serie de motive pentru care un constructor implicat în Campionatul Mondial de Raliuri ar expune o versiune hibridă a unui World Rally Car. Dar un alt gând îmi încolțește în minte: nu cumva acesta este viitorul nu foarte îndepărtat al Campionatului Mondial de Raliuri?

Petrol ar mai fi pe Pământ pentru încă vreo câteva decenii, însă industria auto este obligată să se adapteze din mers pentru atunci când nu va mai fi combustibil fosil ori nu vom mai avea voie să-l folosim. Iar strategia întocmită de Federația Internațională a Automobilului (FIA) are în vedere pentru sportul cu motor un rol de laborator de experimente în beneficiul industriei auto. Cu alte cuvinte, soluțiile de avangardă găsite de știință trebuie mai întâi probate în mediul curselor auto. Prin prisma acestui principiu, forul automobilistic mondial înlesnește introducerea în motorsport a tehnologiilor care eficientizează clasicul motor cu ardere internă sau care folosesc surse alternative de energie.

C4 WRC HYmotion4 la standul Citroën de la Paris

Cu prilejul Salonului Auto de la Paris, Citroën a dezvăluit publicului modelul C4 WRC HYmotion4, un hibrid dezvoltat având la bază bolidul care a câștigat 18 raliuri de la debutul său în Mondial. Automobilul experimental păstrează sub capotă motorul turbo de 2 litri pe benzină, de 300 CP și 600 Nm, cu care atacă probele speciale, însă pe sectoarele de legătură (parcurse în regim de trafic rutier deschis) este capabil să funcționeze silențios și cu emisii zero folosind energia electrică.

Text: Mihai Dumitru / Foto: Citroën Presse

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s